AQUAKONTAKT®
EGYÉNI MOZGÁSMEDITÁCIÓ

 „Az egyiptomiak úgy tartották, a léleknek a víz adatott, cserébe a testbe költözésért. A vízben a test rátalál a szabadságra, melyet a lélek elveszített." 
Harold Dull

A meleg víz ideális közeg a test és a tudat felszabadulásához. Áthat a melegség és feloldódik minden feszültség a testben. A tudat teret kap ebben a szabadságban és lassan, egyre mélyebben ellazul.  

Lebegni szabadon a vízben, lebegni abban a tudatállapotban, ahol feloldódnak az eltárolt feszültségek, lebegni a létezésben, az egységben, ahol a traumák valódi okai a felszínre emelkednek, ahol a valódi én önmagára ismer.

Többről van szó, mint csupán a fizikai sík felszabadításáról. Ez a meditációs forma a fizikai testünk felszabadításán túl egyben a tiszta, éterikus dimenziók megtapasztalásában is segítséget nyújt.

A kezelés részben víz alatt folyik oly módon, hogy a kezelt személy egy orrcsipeszt visel, mely meggátolja, hogy a víz ebben az ellazult állapotban bejusson az orrába.

A víz alatti létezés így egy olyan különleges formát ölt, melyben a tradicionális szellemi utak végső értelme válik számunkra megtapasztalhatóvá. Ez az utazás a valódi énünkhöz, az Önvaló állapotába vezet, mely a mentális rétegeinken átjutva a gondolatok közti térben jelenik meg. Ebben a tudatállapotban való létezés már önmagában véve is gyógyító hatású és egy olyan utat nyit meg benső világunkba, mely életünk más pillanataiban is bejárhatóvá válik, medence, víz és terapeuta nélkül is. A létezésnek ezen formája integrálódik lényünkbe és megindítja bennünk a képességet az illúziókon való túljutásra, az öngyógyító folyamatok elindítására.

A kezelés közben a terapeuta lényegében „csak” jelen van. Ez egy olyan tudatállapot, ahol a feltételek nélküli teljes elfogadás, a pillanat intuitív mélysége jön létre. A kezelt személyt nem befolyásolja semmilyen irányba, a benne létrejövő transzformációt támogatja, melyben az idő mélysége fontos igazán.

Harmonizálja a vegetatív idegrendszert, egyensúlyba hozza a szimpatikus és paraszimpatikus működést. Ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, lecsökken a szív sebessége, tágulnak a periférikus erek és erősödik a gyógyító immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, csökkenti az aggódást és a stresszt. 

Elősegíti a műtétek és összetett sérülési traumák utáni rehabilitációt, oldja a stresszes zavarokat. Hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek gyógyulásához. 

Hatékony a nyaki, háti és gerincproblémák megoldásában, növeli az ízületi mozgásszabadságot, relaxálja az izomzatot és feloldja az izomgörcsöket. Oldja a gyermek- és felnőttkori lelki traumákat. Gyermekeknél különösen gyógyítja a dekoncentrációs zavarokat és a hiperaktív viselkedési zavart. Intenzíven oldja a mindennapok stresszét, mely az élet pszichikai, szociális területeire összefüggően fejti ki negatív hatását.

Mély relaxált állapotban gyógyít, energetikailag feltölt, kiegyensúlyoz, erőteljesen pihentet és megnyugtat, ezért panaszmentes helyzetekben is ajánlott bárkinek.

A kezelés

A kezelés általában 50-60 perc hosszú, és egy arra alkalmas, 35ºC körüli, 1,1 – 1,3 m mélységű medencében ideális folytatni. A medencében a kezelés közben tartózkodhatnak mások is.

A kezelt személy fürdőruhában vagy adott esetben a vízi tartózkodásra alkalmas könnyű ruházatban is lehet. Lábára egy úsztató szivacsot csatolunk, mely megkönnyíti a vízben lebegést. A kezelés során néhány lényeges információ átadásán kívül nem szükséges verbális kommunikáció, bár az élmények megbeszélésére a kezelést követően természetesen van lehetőség.  

Az Aquakontakt kezelés az ellenjavallatok figyelembe vételével, bárkinek adható. Kattints a kérdésre a válaszokért.

Az AQUAKONTAKT egy hasonló terápiás módszer, mint más terápiák?

A terápia hagyományos értelemben mindig egy konkrét egészségi problémára alkalmaz egy speciálisan irányzott gyógymódot. Ezzel szemben a kezelés az egész emberre tekint, úgy testi, mint érzelmi-lelki szinten. A gyógyító folyamatokat nem a tüneti területre koncentrálva indítja be, hanem együttesen közelít a kiváltó ok gyökeréhez és az okozathoz. 
A kezelés közben rendkívül fontos a terapeuta jelenlétének minősége. A kezelés közben a terapeuta csak „jelen” van, nem  fogalmaz meg semmilyen előre megalkotott célt. Ez a puszta jelenlét váltja ki a kezelt személyből a lehetőséget a kezelés befogadására. A terapeutának összehangolódik a pácienssel, amit a terapeuta a páciens légzésére irányuló koncentrációval ér el. Természetesen rendkívül fontos a jó alátámasztás és a biztonságot adó tartás, hiszen ebben a közegben a páciensek mélyen elengedett, relaxált állapotban vannak. Az emberek nem is gondolják, hogy ennek az állapotnak a megtapasztalása milyen mély és meghatározó élményt nyújt a számukra.

Gyermekek is kaphatnak ilyen kezelést?

Igen, kifejezetten jó kezelési forma a gyermekeknek. A gyermekek számára a kezelésekben tapasztalható relaxált tudatállapot korántsem idegen, számukra ez természetes. A gyermekek fejlődésük során részben természetesen, részben a társadalmi hatások reakciójaként ezt a képességet hajlamosak a háttérbe szorítani. Ha erre emlékeztetjük őket sok probléma válik megelőzhetővé, mint például az általános feszültség, a figyelemzavar  és a hiperaktivitás, melyekre nagyon jótékony hatással van a kezelés.

Mi a helyzet a mozgássérültekkel?

A mozgássérültek kötőszöveti struktúrája, legyen az vele született vagy baleseti okból létrejött korlátozottság, legtöbbször tónusos és feszült, ami fájdalmakkal is jár. A kezelés az izomzatot mélyen ellazítja és így oldja a tónusban feszülő területeket, ezért nekik is javasolt kezelési mód.

Mik a kezelés fiziológiai hatásai?

Az AQUAKONTAKT valójában egy dinamikus meditáció, melyben a paraszimpatikus idegrendszerrel ill. a -verbalitás alatt a mélyben található dimenziókkal kerülünk kapcsolatba. Az kezelés közben intenzíven oldódik a stressz és az izmok tónusos feszültsége, javul a kötőszöveti struktúra egyensúlya, és gyógyítóan hat számos klinikai esetben is. 

 • egyensúlyba hozza a szimpatikus és paraszimpatikus működést,
 • csökkenti a szívritmus sebességét,
 • csökkenti a légzés sebességét,
 • mélyebbé teszi a légzést,
 • tágítja a periférikus érhálózatot,
 • elősegíti az izomzat egyenletes aktivitását,
 • erősíti az immunrendszert,
 • növeli a mozgásszabadságot,
 • pihenteti az izomzatot,
 • csökkenti az izomgörcsöket,
 • javítja az alvás mintát,
 • elősegíti az emésztést,
 • fejleszti a gyógyító immunrendszer működését,
 • csökkenti az aggódást.

Segítség 

 • műtét utáni rehabilitációhoz,
 • háti fájdalmak esetén,
 • összetett sérülést követő traumák esetén,
 • legyengült állapotoknál, izomgörcsök esetén,
 • neurológiai problémák esetén,
 • műtéti beavatkozásokat követően,
 • durva áldozati trauma esetén,
 • trauma utáni stresszes zavar fennállásakor. 
Mit kell magammal vigyek egy kezelésre, hogyan kell felkészüljek rá?

A kezelésre nem kell semmilyen speciális módon felkészülni. Elegendő az elhatározás és némi tudatos nyitottság a kezelés befogadására. Mivel a kezelés vízben történik, ezért természetesen fürdőruhára, törölközőre vagy fürdőköpenyre és a egy papucsra van szükségünk, mintha egy uszodába mennénk.

Hol lehet AQUAKONTAKT kezelést kapni?

Minden olyan helyen, ahol testmeleg, 34-36 C fokos vízzel rendelkező, 90-130 cm mély medence található. Termálfürdőkben, termál hotelek, panziók medencéiben, vagy lehetőség esetén privát medencében.
A  kezeléseket jelenleg Budapesten a gyógyfürdők publikus medencéiben lehet igénybe venni.
További részletek a helyszínekről a bejelentkezés menüpont alatt.

Szükséges az úszni tudás?

Nem, nem szükséges, hogy valaki tudjon úszni, sőt az AQUAKONTAKT nagy segítségére van azoknak, akik valamilyen oknál fogva nehezebben tudnak megbarátkozni a vízzel. 

Szükséges-e, hogy az arcom is a víz alá kerüljön?

Nem, nem feltétlen szükséges. A kezelések alkalmazása lehetőséget biztosít arra, hogy lélegzetvételről-lélegzetvételre arccal a vízben is dolgozzunk. Ilyenkor egy orrcsipesz segíti a munkánkat, hogy a víz ne kerüljön bele az orrba. Az eredményes terápiás folyamatoknak ez nem feltétele, de a módszer lehetőségként a rendelkezésünkre áll.

Hány kezelés szükséges egy probléma megoldásához?

Ezt nagyon nehéz előre megmondani, ez rendkívül összetett. Vannak esetek, amikor egyetlen kezelés is elegendő ahhoz, hogy komoly eredmény érjünk el, máskor lehet, hogy ugyan ez az eredmény csak több kezeléssel fejthető ki, Nagyban függ az illető valódi problémájától és személyiségétől. A közös munka során terápiás tervet készítünk, hogy lássuk, mit szeretnénk elérni és hogy ahhoz mire van szükségünk. A folyamat bármikor megszakítható, nem hoz magával semmilyen függőséget vagy szükségszerű elköteleződést.

Menyi időt igényel egy alkalom?

Egy kezelés nettó 50-60 percig tart. A kezelés előtt és után számolni kell az átöltözés idejével. Egy alkom összesen 90 percet irényel. A kezelést követően egy 15  perces rövid pihenő ajánlott. 

Vannak a kezelésnek ellenjavallatai?

A kezeléseket szinte mindenki képes befogadni és kevés olyan egészségi állapot létezik mely közben a kezelés ellenjavallt lenne. 

Az itt olvasható listában szerepeltetem azokat az állapotokat, amik kizárják a kezelés lehetőségét, vagy fokozott figyelmet igényelnek.

Abszolút ellenjavallatok:

o    hőemelkedés vagy láz
o    epilepszia
o    szívelégtelenség
o    nagyobb nyílt sérülés
o    légzési elégtelenség, ha a vitálkapacitás kevesebb, mint 1500 cm3
o    komoly urológiai fertőzés esetén
o    vérfertőzés esetén
o    széklet inkontinencia esetén
o    menstruáció időszakában, védelem nélkül
o    fertőzéses megbetegedés esetén

Relatív ellenjavallatok:

o    bőr váladékos fertőzöttsége
o    nem szabályozott vérnyomás
o    szívtáji panaszok vagy szívritmuszavar esetén (ha az orvos nem javasolja a meleg vízben tartózkodást)
o    külső intravénás vagy más hasonló eszközök használatakor
o    szklerózis multiplex betegségnél, ha a beteg a meleg vizet nem képes elviselni
o    klórérzékenység esetén
o    köhögési reflex hiányában
o    szédülés esetén
o    bizonyos viselkedési zavarok esetén

A megelőzés és a fokozott figyelem területei:

o    a közelmúltban elvégzett csípőprotézis műtét
o    a közelmúltban elvégzett egyéb műtéti beavatkozások
o    akut ínszalagproblémák
o    friss csonttörés
o    nyaki gerincszakasz ízületi gyulladása  

Kapcsolat, bejelentkezés